Haloterapi för människor och djur

Haloterapi är en behandlingsmetod där man använder sig av ett så kallat saltrum. Salt är livsviktigt för både människor och djur. Vi är rekommenderade att få i oss ungefär 5 gram salt om dagen, vilket motsvarar ungefär en tesked. Trots att salt har bra effekter på oss gäller det att vi inte äter för mycket. Haloterapi är alltså en behandling där man använder sig av salt. Det tros fungera för både människor och djur och används ofta för att hjälpa folk som har astma, allergier, andfåddhet, KOL, rökare som vill sluta och återkommande förkylningar. Salt är bra eftersom det stimulerar vårt immunsystem och haloterapi kan även hjälpa till att rensa luftvägarna.

Saltrum är ganska nytt i västvärlden. Dock har det funnits länge i Öst. Något som gjorde att man uppmärksammade saltrum överhuvudtaget var för att gruvarbetare i saltgruvor sällan var sjuka. Varför var det så? Jo, för att gruvarbetarna andades in mycket mer salt än vi andra människor. Saltet hjälper till att göra sig av med bakterier i andningsvägarna. Haloterapi har tagit mycket inspiration från saltgruvor och rummen är helt täckta med salt. Med hjälp av en saltgenerator kan saltrummen få en kontrollerad mängd saltpartiklar doserade.

Haloterapi och dess läkande effekt

När man behandlas får man sitta i ett saltrum. Här släpps det ut salt i mikropartiklar. Man andas in saltet med både näsa och hals och de större partiklarna fastnar i näsan. De minsta saltpartiklarna däremot tar sig långt in i lungorna där de rensar och gör gott. Några av de bra effekterna med haloterapi är att immunförsvaret stärks. Du som ofta är förkyld kan även märka att du blir friskare. Förutom att insidan av kroppen mår bra av denna sortens behandling gör haloterapi även gott för huden. Om du lider av akne eller eksem kan saltet motverka detta.

Haloterapi kan vara bra för andningssvårigheter eller eksem