Bygga ett saltrum för hälsan

Många lider av astma och andningssvårigheter. Det finns vissa mediciner som kan hjälpa mot detta. Det finns också andra metoder man kan använda sig av för att få en bättre hälsa, exempelvis salt. Salt har en uttorkande effekt men kan även vara användbart för dig som har astma. Saltrum är något som ofta används för att rensa ur lungorna och göra luftvägarna fria. Ett saltrum är ungefär som det låter, ett rum av salt. Det finns exempelvis ett saltrum i Trollhättan. Detta rum består totalt av hela tre ton salt. För att bygga ett saltrum kastar man liksom upp saltet på väggar, tak och golv. För att saltet ska få fäste blandas det med vatten. När man slängt upp allt salt avslutar man med att lägga på en bindningsvätska.

Många som har provat att sitta i ett rum gjort av salt har märkt att andningen blir lättare. Detta beror på att saltet på något sätt rensar ur lungorna. För att förbättra sin andning kan man göra flera besök i ett saltrum. Forskare säger dock att de inte kan ge några tydliga svar på om det verkligen fungerar. Men de flesta som besökt Trollhättans saltrum säger sig vara nöjda.

Bygg ditt eget saltrum

Om du själv lider av astma eller helt enkelt vill kunna rensa ur luftvägarna kan du faktiskt bygga ditt alldeles eget saltrum. Du behöver förstås vara lite händig. För att bygga ett rum av salt behöver du börja med att sätta upp väggar. Där saltrummet ska stå behöver det också vara torrt och ventilationsrör ska kunna dras ut. När väggarna är byggda ska de isoleras. Man putsar sedan alla väggar med några centimeter tjockt lager bergssalt. Se till att belysningen redan är uppsatt när du gör detta moment. När saltet är på plats kan du sätta upp ytterväggarna till ditt saltrum. Kom ihåg att dricka rikligt med vatten när du ska sitta i ett rum med salt. Saltet torkar nämligen ut.

Saltrum har läkande effekter på lungor och sjukdomar